14. maj 2024. — MITSKO I MITOMANSKO

Dramski studio Prazan prostor, Podgorica

MITSKO I MITOMANSKO

Autori: Mirko RADONJIĆ i Ilija GAJEVIĆ

Igraju: Lana BACKOVIĆ, Bojana SEKULIĆ, Dimitrije JANKOVIĆ, Elena JOVOVIĆ, Ema MRDAK, Emili VUČINIĆ, Klara ŽARIĆ, Maja PRELEVIĆ, Maša DRAŠLER, Nejira DEMIĆ, Nikolina BOJOVIĆ, Ognjen RAJKOVIĆ, Roza KESTNER, Strahinja RADONJIĆ, Una STANKOVIĆ, Veljko KNEŽEVIĆ

Kroz ovu predstavu propitujemo susret sa mitom i njegovu zloupotrebu u svrhu mitomanije. Suočeni sa nepobitnim činjenicama koliko su mladi ljudi u našoj zemlji danas pojahali mitomanski talas, zapitali smo se na čemu počiva ta furija. Unutar patrijarhalnog i tradicionalnog društva kakvo je crnogorsko lako je uočljiv narativ koji je iznjedren u porodičnom, medijskom i političkom krilu, a koji maše zastavama mitova. Mit je zavodljiv, uzbudljiv i inspirativan dio kulturne baštine, ali u slučaju manipulacije njime kao argumentom koji potkrepljuje diskutabilne stavove, dužni smo preispitati granicu mitološkog.

Sve manije su primamljive posmatračima i nerijetko želimo u taj krug manije jer nam se čini da se u njemu krije pravi život. Ovo je istraga kruga crnogorske mitomanije.

PRAZAN PROSTOR svoje aktivnosti sprovodi preko dvadeset godina, a nastao je iz potrebe grupe dramskih pedagoga i pozorišnih stvaralaca da aktivno grade tolerantnije i solidarnije društvo. Dramski studio Prazan prostor je stub dramske pedagogije u Crnoj Gori, čiji se sistem rada zasniva na kombinaciji različitih savremenih dramskih metoda. Podstičemo mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet u kojem žive. Teme koje obrađujemo kroz igru i improvizacije tiču se njihove stvarnosti i za cilj imaju osnaživanje u susretu sa svakodnevicom i situacijama iz realnog života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *