15. maj 2024. — PROBA APOKALIPSE

Front Slobode, Tuzla

PROBA APOKALIPSE

Tekst i režija: Adna DAUTOVIĆ

Asitent reditelja: Damir DINČIĆ

Igraju: Gabrijela SPAHIĆ/Nejra MULIĆ, Asija JUSIĆ/Nejra Šiljak, Alisa BARALIĆ/Nedžla Mehić, Haris Vukojević, Damir DINČIĆ

Mentor: Oliver JOVIĆ
Producent: Damir ARSENIJEVIĆ
Izvršni producent: Adnan GAVRANOVIĆ
Tehnika: Darko SARAČEVIĆ, Damir DINČIĆ

PROBA APOKALIPSE je omladinska predstava koja se bavi mogućim posljedicama ekološkog nasilja sa kojima se suočavaju građani Tuzle. Vrijeme radnje predstave je smješteno u budućnost, u distopijsko vrijeme u kojem fiktivna tvornica hlora eksplodira i potpuno uništi jedan grad. Iako je riječ o fikciji, inspiracija za dramski tekst su stvarni dokumenti i napuštena tvornica HAK u blizini Tuzle. Tekst su kreirali kreirali mladi nakon detaljnog istraživanja i suočavanja sa stvarnom slikom zagađenja Tuzle.

“Sve ovo što ste vidjeli dio je moje mašte i nikada se nije dogodilo. Međutim, iako se nije dogodilo jučer, ne znači da se ne događa danas. U Tuzli u zadnjih 40 godina nije eksplodirala ni jedna fabrika, hlor nije ispušten u zrak i preživjeli nisu u bunkerima iz kojih pokušavaju pobjeći. Ipak, i bez hlora, naš zrak je zagađen i smrtonosan, samo što ne ubija brzo kao hlor i fozgen, već mu za to treba neko vrijeme. Udišemo smrtonosne sitne čestice i sumpordioksid koji su u zraku zbog spaljivanja fosilnih goriva u termoelektrani i kućnim ložištima. Otrovan pepeo sa šljakišta vjetar raznosi po okolnim naseljima. Prostor nekadašnje fabrike HAK zagađen je živom i drugim otrovima. Oko Tuzle nalaze se jalovišta, bijelo more, koksara, javne i divlje deponije. Naša apokalipsa nije nagla, nije počela eksplozijom i ne završava se izlaskom iz bunkera. Naprotiv, naša apokalipsa je spora i dutrajna. Ni ne sjećamo se kad je počela, kraj joj se ne nazire i nikada neće završiti sama od sebe. Da spriječimo početak naše katastrofe je kasno, ali nikada nije kasno da joj vidimo kraj.”

FRONT SLOBODE je neprofitna, nevladina organizacija koja se nalazi u Tuzli, registrirana  u 2013. godini, s primarnim ciljem promicanja antifašističke tradicije, emancipatorske politike i raznih oblika javnog dobra. Do 2013. Front Slobode je radio kao neformalna grupa aktivista okupljenih oko ideje aktivizma i kulturne proizvodnje, kao metode borbe protiv dominantne etno-nacionalističke retorike. Misija Fronta Slobode je omogućiti prostor za aktivno sudjelovanje građana u društveno-ekonomskim, političkim i kulturnim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Od 2013. godine nadalje, Front Slobode radi u okviru dva glavna programa: društveni aktivizam, javna dobra i volonterizam, te kulturne proizvodnje u poslijeratnom razdoblju. Front slobode sarađuje s raznim organizacijam kako unutar BiH i izvan njenih granica, na poticanju regionalne saradnje i razmjene praksi koje promiču ljudska prava marginaliziranih skupina, javnog dobra, kulturne baštine i proizvodnje znanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *