16. maj 2024. — DEVOJČICE (u čast pobednika)

PREDSTAVA U ČAST NAGRAĐENIH:

Reflektor teatar, Beograd  

DEVOJČICE

Dokumentarna pozorišna predstava o ženskom odrastanju u Srbiji danas

Režija i dramaturgija: Milena BOGAVAC

Ko-autorke i izvođačice: Jelena CVETKOVIĆ, Sara GAJOVIĆ, Anđela MEMET, Adrijana MULIĆ, Ana NINKOVIĆ, Sara OSTOJIĆ, Ana PETROV, Milena PERIĆ, Milena ŠIBALIĆ, Lena VUJOVIĆ

Originalna muzika: Bojana VUNTURIŠEVIĆ
Koreografija i scenski pokret: Đorđe ŽIVADINOVIĆ GRGUR
Kostimografija: Aleksa KOVAČEVIĆ
Stručne saradnice: Adrijana ZAHARIJEVIĆ, Nađa DUHAČEK, Marija RATKOVIĆ, Maja MAKSIMOVIĆ, Jelena MEMET

Organizacija, izvršna produkcija i asistencija u režiji: Kristina ANĐELKOVIĆ, Katarina SRDANOVIĆ, Jovan ZDRAVKOVIĆ
Direktor produkcije: Vojislav ARSIĆ
Produkcija: Reflektor teatar i Centar E8
uz podršku Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women

PREDSTAVA „DEVOJČICE“ kreirana je kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces.  Ko-autorke i izvođačice ovog komada, govore svoje lične priče, u svoje ime. One nisu profesionalne glumice, već devojke i mlade žene, koje koriste pozorište da podele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju, u patrijahalnom društvu. Ovo je intimistički, lični i ženski komad, koji pod reflektore donosi autentične priče, ali istovremeno govori o predrasudama i stereotipima sa kojima se mlade žene susreću, tokom odrastanja.  Ideja predstave jeste da osnaži devojčice, devojke i mlade žene, da jedna drugoj budu saveznice i podrška, ali i da im pošalje poruku da DEVOJKE MOGU SVE. Da su sve devojčice na svetu vredne, hrabre, pametne i da sve zaslužuju da rastu u sigurnom i bezbednom okruženju. Deset devojaka u ovoj predstavi ispituje granicu između ličnog i političkog. Sve priče koje pričaju su istinite i posebne, ali su istovremeno izabrane kao karakteristične za veliki broj devojaka u našem društvu. Ova izvedba ujedno je umetnost i aktivizam, jer „lično je političko“. Govorimo o sebi, da bismo razumele svet.    

REFLEKTOR TEATAR je društveno angažovano pozorište, osnovano 2012. godine, u okviru omladinske organizacije Centar E8. Za prvih deset sezona, producirali smo petnaest predstava, izvedenih u šesnaest država, šezdeset gradova i desetak sela Srbije. Radimo sa mladima i za mlade, na predstavama koje  povlače znak jednakosti između umetnosti i aktivizma. Naša scena, od 2020. godine, nalazi se u prostoru Dorćol Platza, gde svakog meseca igramo od pet do sedam predstava, u našoj produkciji. Pored glumaca/ica i umetnika/ca, Reflektor teatar okuplja i svoj Omladinski klub zasnovan na edukativnom, volonterskom programu, čiji su polaznici studenti i učenici/ce srednjih škola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *