DEVOJČICE

Dokumentarna predstava o ženskom odrastanju u Srbiji danas

Režija i dramaturgija:
Milena BOGAVAC

PREDSTAVA „DEVOJČICE” kreirana je kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces.

Koautorke i izvođačice ovog komada, govore svoje lične priče, u svoje ime. One nisu profesionalne glumice, već devojke i mlade žene, koje koriste pozorište da podele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju u patrijarhalnom društvu.

Ovo je intimistički, lični i ženski komad, koji pod reflektore donosi autentične priče, ali istovremeno govori o predrasudama i stereotipima sa kojima se mlade žene susreću, tokom odrastanja.

Ideja predstave jeste da osnaži devojčice, devojke i mlade žene, da jedna drugoj budu saveznice i podrška, ali i da im pošalje poruku da DEVOJKE MOGU SVE. Da su sve devojčice na svetu vredne, hrabre, pametne i da sve zaslužuju da rastu u sigurnom i bezbednom okruženju.

Deset devojaka u ovoj predstavi ispituje granicu između ličnog i političkog. Sve priče koje pričaju su istinite i posebne, ali su istovremeno izabrane kao karakteristične za veliki broj devojaka u našem društvu. Ova izvedba ujedno je umetnost i aktivizam, jer „lično je političko”.

Govorimo o sebi, da bismo razumele svet.


Ovo je predstava o nama. O svemu što smo želele. O svemu čega smo volele da se igramo kada smo bile devojčice. O našim maštanjima. Tajnim dnevnicima. O prvim ljubavima. O traumama. O izborima budućih profesija. O našim školama i fakultetima. O našim porodicama. I prijateljstvima.
Ovo je takođe predstava o razočaranju. O strahovima. O nesigurnosti. I o nasilju.
Ovo je predstava o ženskoj borbi protiv svih vrsti nasilja.
Ovo je predstava o našoj borbi za nas same,
ali i za sve druge devojčice i devojke:

NE ŽELIMO DA SE PLAŠIMO MRAKA!
ŽELIMO BOLJI SVET!

Originalna muzika: Bojana VUNTURIŠEVIĆ
Koreografija i scenski pokret: Đorđe ŽIVADINOVIĆ GRGUR
Kostimografija: Aleksandar KOVAČEVIĆ
Stručne saradnice: Adriana ZAHARIJEVIĆ, Nađa DUHAČEK, Marija RATKOVIĆ, Maja MAKSIMOVIĆ, Jelena MEMET
Dizajn svetla: Milan JANEVSKI
Dizaj zvuka: Jugoslav HADŽIĆ, Ivan Bambi MIRKOVIĆ
Organizacija, izvršna produkcija i asistencija u režiji: Kristina ANĐELKOVIĆ, Katarina SRDANOVIĆ

ZAHVALJUJEMO SE: Glumcima i koautorima predstave „Muškarčine” Reflektor teatra; Regionalnoj mreži Inicijativa mladića (Young Man Initiative – YMI); Tijani Pavlović iz Centra E8; Dorćol Platzu i Anji Aranđelović; Nemanji Marinoviću i redakciji portala Zoomer.rs; Jani Šarić; Tamari Stojković; Milani Rikanović, Neveni Marčeti i Jovanu Grubiću (UN Women); Alternativnom centru za devojke i timu kampanje „Podrži super devojčice”; Vladanu Slavkoviću (Grupa Grupa); Ivani Perić (SOS ženski centar); Milojki Milivojević (Kokoro); Gordani Mandić Radosavljević (Svetlost) i Emiliji Milenković (Naš svet, naša pravila).

Fotografije: Ružica RISTIVOJEVIĆ
Grafički dizajn: Grupa KOMBINART
Tehnička podrška: Dorćol Platz, 5aSec, Tickets.rs, Retro art
Donatori: Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women
Produkcija: Reflektor teatar, 2022

VESTI