TOP FESTIVAL

Regionalni festival angažovanog pozorišnog izraza mladih

12-16. maj 2024.  

Scena Reflektor teatra na Dorćol Platzu

TOP PROJEKAT: Omladinsko pozorište kao alatka u izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu koristi pozorište, umetnost, obrazovanje, omladinski rad i aktivizam da promoviše ideju pomirenja, mira i stabilnosti među mladima u regionu. Centralna aktivnost projekta je organizacija i produkcija regionalnog festivala društveno angažovanog pozorišta mladih. Svi učesnici_ce festivala, zajedno sa mladim volonterima i volonterkama angažovanim u organizaciji i produkciji festivalskih programa, biće uključeni u  intenzivan program obuke koji se sastoji od stručnih predavanja, grupnih diskusija sa angažovanim stručnjacima i stučnjakinjama za oblasti društvenih nauka i ljudskih prava. Osim mladih učesnika_ca, festival okuplja i širu publiku, sa fokusom na mlade i posebnim fokusom na mlade iz osetljivih grupa. Festival uključuje i stručnu zajednicu, koju čine istaknuti pozorišni umetnici posvećeni dramskoj pedagogiji i angažovani predavači iz oblasti izgradnje mira i ljudskih prava.

GLAVNI PROGRAM

ponedeljak, 13. maj. 2024. u 20 časova

TEST

Autori: Vladan SLAVKOVIĆ
Grupa Grupa, Kraljevo, Srbija

više o predstavi ulaznice

utorak, 14. maj. 2024. u 19 časova

MITSKO I MITOMANSKO

Autori: Mirko RADONJIĆ i Ilija GAJEVIĆ
Dramski studio Prazan prostor, Podgorica, Crna Gora

više o predstavi ulaznice

sreda, 15. maj. 2024. u 20 časova

PROBA APOKALIPSE

Tekst i režija: Adna DAUTOVIĆ
Front Slobode, Tuzla, Bosna i Hercegovina

više o predstavi ulaznice

četvrtak, 16. maj. 2024. u 20 časova

DEVOJČICE

Režija i dramaturgija: Milena BOGAVAC
Reflektor teatar, Beograd, Srbija

više o predstavi ulaznice

PRATEĆI PROGRAM

Svakog jutra, učesnici_ce će imati priliku da slušaju ekspertska predavanja iz oblasti izgradnje mira, suočavanja s prošlošću, ljudskih prava i izgradnje pomirenja na Zapadnom Balkanu. Jedno od predavanja biće posvećeno i ulozi umetnosti i kulture, u procesima izgradnje pomirenja.

Svakog popodneva, učesnici_ce će učestvovati u pozorišnim radionicama, koje koriste teme jutarnjih  predavanja, kao polaznu tačku za kreiranje teatarskih vežbi, scena i improvizacija.

Poslednjeg dana Festivala, učesnici će prezentovati svoje radionice i tako kreirati zajednički performans čija je tema pomirenje.  Na večernjoj ceremoniji zatvaranja Festivala, mladim učesnicima će biti dodeljene nagrade stučnog žirija i žirija mladih.

VESTI

Selektori_ke: Oliver Jović, Zoran Rakočević, Anja Aranđelović

Produkcija: Reflektor teatar i Centar E8
Partneri: Pozorišna radionina omladinskoh centra Turbe, Travnik i Festival Korisfej, Kolašin
Donatori: RYCO

Koordnacija festivala: Vojkan ARSIĆ, Milena BOGAVAC
Organizacija i izvršna produkcija: Jovan ZDRAVKOVIĆ, Milena PERIĆ, Milena ŠIBALIĆ, Sara GAJOVIĆ i Omladinski klub Reflektor teatar 
Šef tehnike: Igor MARKOVIĆ
Finansije: Bojana ROSIĆ ŽUŽA
PR i protokol: Lena BOGDANOVIĆ, Ana STOJANOVIĆ, Elena MARKOVIĆ
Medijski pokrovitelj: Zoomer.rs   

The following activity received support through RYCO’s recently launched Open Call for CSO project proposals named “RYCOnnecting You(th)”

TOP Festival dobilo je podršku kroz RYCO-ov nedavno pokrenut Otvoreni poziv za predloge projekata OCD pod nazivom “RYCOnnecting You(th).

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politika i zalaže se za reforme. Takođe, podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih.

Otvoreni poziv za dostavljanje predloga projekata pod nazivom „RYCOnnecting Youth“ namenjen je organizacijama civilnog društva i podržan je od strane RYCO-a. Otvaranje ovog poziva po peti put u poslednjih sedam godina, oslikava posvećenost RYCO-a na planu podspešivanja saradnje među članicama u regionu. „RYCOnnecting Youth“ otvoreni poziv primarno je fokusiran na oblast izgradnje mira i pomirenja, kao i na osnaživanje mladih i društveni angažman.