UREDNIK

Predstava o posledicama igranja istinom

Sara RADOJKOVIĆ

Koncept i režija:
Vojkan ARSIĆ

Manipulacije istinom i informacijama nisu stvar samo savremenog trenutka. Ono što jeste karakteristično za današnji trenutak jesu lakoća i raznovrsnost načina kojima se istina relativizuje kao i alati koji nam pomažu u tome da laži obučemo ruho istine. Da forma zameni svaku naznaku suštine. Međutim, ono što ni u jednom vremenu neće moći da se „spinuje“ i neutrališe jesu posledice koje zbog medijskog zamajavanja manje ili više primećujemo na sopstvenoj koži. Sve dok nas ne udare pravo u sred lica.

Ova drama zato prati dinamiku jedne televizijske redakcije i kako se ona, što u kolektivnom što u individualnom obliku, nosi sa time kako i koje će informacije prenositi. Iako se čini da utiču na sudbinu „tamo nekih ljudi“ vidimo kako zapravo utiču na sudbinu sebe samih. Shvatamo zašto se nalaze u pozicijama u kojima se nalaze i kako ih neinformisanost i neangažovanost za sopstvene živote dovodi u pozicije u kojima se nalaze. Kako iz njih pokušavaju da se izvuku i da li i zašto (ne)uspevaju.

Dvadeset i prvi vek je, stvari deluju zastrašujuće složeno a sve što je stvoreno da bi pomoglo čoveku, uključujući pre svega i savremeni sistem informisanja i oglašavanja u najširem smislu kao da se okreće protiv njega. Osim što ova drama treba da edukuje gledaoca kako da prozre u suštinu informacija iza njihove forme, ona nas podseća i na to zašto uz sve složenije sisteme uvek stoji i napomena – korišćenje na sopstvenu odgovornost.

Čini se da danas, više nego ikad, kada su pred nama alati čije moći tek počinjemo sagledavati, moramo osvestiti ulogu lične odgovornosti kao presudnog faktora za kreiranje sopstvene realnosti. Svakim danom u kome se poigravamo lažima, dug koji imamo prema istini se uvećava i čeka da dođe na svoju naplatu. Opomene tada neće biti od velike.

Dizajn scene i kostima: Đurđina SAMARĐIĆ
Scenski pokret: Andreja KULEŠEVIĆ
Autorska muzika: Ivan Bambi MIRKOVIĆ

Dizajn plakata: Sanja DRAKULIĆ
Fotografije: Jakov SIMOVIĆ
Web: Aleksandar RISOVIĆ
Frizure: Sava ILIĆ
Šminka: Sandra ILIĆ
Yoga instruktorka: Baya Bague NAMKOSSE

Svetlo i led ekran: Mladen STANKOVIĆ I Veljko POPADIĆ
Ton: Boris MARKOV
Kamere: KATARINA ĆUK, TEODORA TOMIĆ I LAZAR VUČKOVIĆ

Video radovi: Sara MARKOVIĆ
Direktor fotografije: Rajko ĐUKIĆ
Gafer: Radoslav MIHALEK i Ivan CVETOJEVIĆ
Snimatelji: Nemanja STOJKOVIĆ I Mihajlo Miha TODOROVIĆ
Montažer: Aleksandar MILENKOVIĆ
Pomoćnik Režije: Rastko TADIĆ
Dit: Stefan KOVAČEVIĆ

Tehnička Podrška: Boris PERNAR, BGB Studio

Koordinatorka projekta: Tamara UROŠEVIĆ
Volonterski tim: Danica ĐOKIĆ, Ana STOJANOVIĆ i Teodora DENČIĆ
Dorćol Platz tim: Anja ARANĐELOVIĆ, Miloš PEŠIĆ

Produkcija: Reflektor teatar, 2020.

“Vera, posvećena autorka analitičko-političke emisije koja ima desetominutni prostor nakon dnevnika završava emisiju sa gostom na „nezgodnu“ temu. Vrlo brzo shvata da je najavljena letnja pauza u stvari spremanje njenog otkaza. Nakon što ne dobije podršku od svog kolektiva koji čine ljudi koji predstavljaju razne aspekte (ne)reagovanja i podnošenja manipulacija istinom, Vera u programu uživo daje otkaz razotkrivajući manipulacijski sistem. To joj se obija o glavu kad krene medijska odmazda, te borba sa vidljivim i nevidljivim neprijateljem za nju tek počinje.“ 

(soundtrack)

(radio drama)

(Luna park – specijal epizoda – Urednik)

VESTI